Hälseneinflammation

Hälseneinflammation (Achilles tendonitis)

SYMTOM PÅ HÄLSENEINFLAMMATION

Vissa löpare känner till det smärtsamma tillståndet hälseneinflammation. Det inträffar när senan som fäster din muskulatur i hälbenet blir inflammerad. Den här artikeln kommer att förklara de vanliga symptomen och orsakerna och erbjuda några föreslagna metoder för återhämtning.

Symtom:
• täthet i en eller båda kalvmusklerna
• smärta, ömhet, svullnad eller ovanlig värme på baksidan av hälen
• en oförmåga att flexa foten och fotleden utan obehag eller begränsad rörelseförmåga

Orsaker till hälseneinflammation

Hälseneinflammation är relativt vanligt hos aktiva människor, särskilt vandrare, löpare och de som utövar sport som kräver plötsliga stopp eller riktningsförändringar.
Detta beror på belastningen som dessa aktiviteter orsakar kalvmusklerna. Påfrestningen inflammerar akillessenan och kan förvärras om den inte behandlas. Att plötsligt träna efter en längre period av inaktivitet eller starta ett intensivt träningspass utan att värma upp kan också orsaka inflammation i området. Andra orsaker till hälseneinflammation är användning av höga klackar under längre perioder, skor som inte passar bra eller saknar stöd samt om man sedan tidigare har hälsporre.

Behandling och förebyggande

Hälseneinflammation kan variera i intensitet.
Om smärtan märks tidigt, kan behandlingen skötas hemma i form av vila, is, kompression, högläge i kombination med en paus från träning vara tillräckligt för att lösa problemet. Andra förslag inkluderar att bära en specialstövel för att minska trycket på senan, delta i sjukgymnastik och använda ortotiska innersulor för att lindra trycket.

inläggssulor vid hälseneinflammation

Enertor® sulornas material reducera chocken som uppstår genom att gå på hårda ytor eller vid löpning. Detta gör att du inte får samma belastning på hälsenorna och därmed får du en skonsam avlastning.